Onze missie is om de vitaliteit van de organisatie (weer) terug te krijgen. Wij begeleiden op energieke wijze hoe je dit voor elkaar krijgt. Er zijn verschillende ingangen die hiervoor worden gebruikt.
Mentale gezondheid & veerkracht
Denk aan teamleden ondersteunen bij: psychische klachten, stress, voorkomen van burn-out, neurodivergentie, angst / paniek aanvallen, sociale veiligheid, oud zeer
Denk in groepsverband aan training Veerkracht, maar ook InterSuperVisie inzetten wanneer er aandacht nodig is rondom sociale veiligheid in een team.
Werk & privébalans
Denk aan teamleden ondersteunen bij: grenzen stellen, werkplezier, mantelzorg taken, levensfase keuzes.
Denk in groepsverband aan onderzoeken waar prioriteiten liggen als team en hoe je elkaar beter zou kunnen ondersteunen.
Leefstijl
Denk aan teamleden begeleiden rondom voeding, beweging, slaap, hormonen, chronische ziektes zoals diabetes, hart & vaatziekte.
Denk in groepsverband aan workshop koken, actieve workshops / training rondom alle leefstijl gerelateerde vragen.
Deze drie thema’s wat meer concreet:
Mentale gezondheid & Veerkracht
Meer bevlogenheid en minder verzuim. Met een preventieve aanpak mentaal sterk aan het werk?
Mentale gezondheid bereik je door een preventieve en een curatieve aanpak. Het begint ermee dat zowel de leidinggevende en de medewerker zich veilig en gehoord voelen. Dat er op individueel niveau oud zeer gezien wordt en er gewerkt wordt naar herstel van de balans door aan te pakken wat misschien wel lange tijd geen aandacht kreeg. Het speerpunt is zowel op mentaal als fysiek en emotioneel vlak het versterken van de vitaliteit en weerbaarheid van medewerkers, teams en leidinggevenden. Wat we daarmee doen is het bevorderen van sociale veiligheid binnen de organisatie.
Wat is vitaliteit op de werkvloer? Vitaliteit betekent letterlijk ‘Energie om te leven’ dit omvat zowel fysieke, mentale als emotionele aspecten. Op de werkvloer vertaalt een goede vitaliteit zich in energieke, betrokken en weerbare medewerkers. Het is een win-win situatie. De medewerker voelt zich gehoord en gezien en gebruikt zijn energie en competenties met vertrouwen. Dit beïnvloedt direct de werksfeer en productiviteit positief.
Werk en privé balans
De balans tussen werk en privé is vaak niet vanzelfsprekend. Er zijn vaak veel ballen in de lucht te houden. Daar komt bij dat privé kwesties meegenomen worden naar het werk en andersom. Het is belangrijk dit tijdig te keren, want een verstoorde werk /privé balans kan nare gevolgen hebben. Door toe te werken naar meer balans op dit gebied wordt er minder stress ervaren en het werkplezier zeer ten goede kan komen. Ruimte geven en oplossingen zoeken die passend zijn, waarbij gezien en gehoord worden essentieel ervaren worden om andere stappen te kunnen maken. Tevens kunnen leefstijl gerelateerde vraagstukken hier al meegenomen worden zoals emotionele triggers, eenzaamheid, FOM (fear of missing out) stress, sociale onveiligheid, waarbij er extra aandacht uitgaat naar deze vormen van mentale disbalans die de kans op burn-out extra vergroot.
Leefstijl
Waarom is leefstijl op de werkvloer zo belangrijk?
Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Er zijn zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen; minder mensen roken en meer mensen bewegen maar meer mensen zijn ook inmiddels te zwaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20% van de ziekte . Een steeds grotere groep medewerkers ontwikkelt chronische aandoeningen zoals, obesitas, diabetes type 2, schildklier en overgangsklachten, verhoogd cholesterol en of bloeddruk met kans op hart en vaatziekte en het ontwikkelen van kanker.
Het lijkt een draak met zeven koppen en het is daarom van belang om achterliggende vraagstukken aan te pakken, zodat er weerbaarheid komt op alle verleidingen die ons continu worden aangeboden.
Neem contact op
"*" geeft vereiste velden aan